Жодних білоруських військ на російській агресивній війні проти України! Заклик до сумлінної відмови від військової служби та дезертирства.

20 лютого 2023 року ми – «Наш дім» (НАШ ДОМ), Український Рух Пацифістів, Connection e.V., Європейське бюро сумлінної відмови (European Bureau for Conscientious Objection), Федерація соціального захисту (Bund für Soziale Verteidigung e.V.), Міжнародне товариство примирення (International Fellowship of Reconciliation), Agir pour la paix  та Антивоєнний Інтернаціонал (War Resisters’ International) – закликаємо до демонстрацій біля посольств Білорусі по всій Європі. Ці протести привернуть увагу до неприпустимості приєднання Білорусі до Росії у нападі на Україну.

Гаряча фаза війни в Україні триває вже майже рік. Надії на її швидке закінчення майже немає. Число загиблих та руйнувань зростає з кожним днем. Росія не бажає припиняти повномасштабний напад і виводити війська, навпаки, нові і нові війська вторгаються в Україну. Західні країни підтримують Україну в її обороні, продовжуючи посилати все більше і більше важкого озброєння. Заклики до переговорів та припинення вогню залишаються непочутими.

Рік тому, 20 лютого 2022 року, російським військам було наказано залишитися в Білорусі після закінчення спільних навчань з білоруською армією. Через чотири дні почалося вторгнення в Україну, в тому числі й тих російських військ, які знаходилися на той момент на території Білорусі. Наразі жоден білоруський солдат не приєднався до війни, поки Білорусь надає Росії лише матеріально-технічну допомогу.

Право відмовитися вбивати – це право людини, визнане різними міжнародними інституціями захисту прав людини. У Білорусі це право не визнається. Відмовників та дезертирів переслідують та саджають у в’язницю. Це призвело до того, що понад двадцяти тисячам молодих людей не залишили іншого вибору, крім покинути батьківщину та шукати притулок за кордоном, бо ті боялися бути мобілізованими. Більшість з них вважають за краще залишатися поблизу своєї колишньої домівки – у країнах Балтії та Польщі, що лягає важким тягарем на приймаючі країни. Ці країни потребують підтримки своїх партнерів у ЄС!

Масовий антивоєнний рух є сильним сигналом для Росії. Лукашенківська Білорусь досі була найтвердішим союзником російського путінізму. Коли її громадяни відмовляться брати участь у війні, це, ми сподіваємося, ще більше деморалізує націоналістичні та мілітарні наративи і в Росії.

Ні – значить ні! Ми закликаємо:

  • Підтримати кампанію «НІ значить НІ», яку проводить ГО «Наш Дом». Кампанія закликає чоловіків Білорусі відмовитися від служби в армії або залишити її, якщо вони вже служать. Майте мужність сказати «Ні», коли вас просять вступити у війну, яка порушує міжнародне право та спричиняє масові смерті, страждання та руйнування у сусідній країні! Ви герой, якщо заперечуєте проти війни, а не якщо стаєте солдатом у цій війні!
  • Матерів, батьків, сестер та братів у Білорусі – закликати своїх рідних не йти до армії та допомагати їм уникнути призову.
  • Білоруську владу – поважати право людини на відмову від військової служби з міркувань совісті та утримуватися від участі та співучасті в агресивній війні проти України з боку російської влади.
  • Уряди європейських країн – створити гуманітарний коридор для білоруських дезертирів та сумлінних відмовників від військової служби, надати гуманітарні візи Д білоруським відмовникам та дезертирам, не примушуючи їх до процедури клопотання про політичний притулок.
  • Церкви – використовувати свій вплив та моральну вагу для захисту тих, хто відмовляється воювати.
  • Громадянське суспільство всіх країн – висловити свою підтримку сумлінним відмовникам від військової служби та дезертирам з усіх воюючих сторін у війні. Підтримайте кампанію #ObjectWarCampaign, яка вимагає надання притулку для тих, хто заперечує проти війни в Україні.
  • Державних службовців та дипломатів Білорусі у посольствах, де ми проводитимемо наші акції протесту – висловити солідарність з тими, хто виступає проти війни.

Для отримання додаткової інформації, підтримки звернення та інформації щодо планів дій, будь ласка, пишіть за адресою: [email protected]

Контакт в Україні: [email protected], +380973179326, Юрій Шеляженко

Перші підписанти::

Agir pour la paix, Belgium

Connection e.V., Germany

Європейське бюро сумлінної відмови

Федерація соціального захисту

Міжнародне товариство примирення

Наш дім

Український Рух Пацифістів

Антивоєнний Інтернаціонал